I takt med att vi blir äldre blir våra kroppar naturligt stelare och det är inte lika lätt att ta oss fram som vi gjorde förr. Börjar vi känna av olika sjukdomstillstånd så påverkar det oss också. I situationer när vi känner oss ömtåligare och kanske lite bekymrade över sviktande minne eller vår balans, finns det många hjälpmedel för att stötta i vardagen. På https://apohem.se/hjalpmedel-sakerhet finns ett stort utbud av hjälpmedel för alla tänkbara situationer, både utomhus och inomhus.

Hjälp med balans och säkerhet

Många äldre känner sig osäkra över att ge sig ut för att handla eller helt enkelt bara ta en skön promenad. En av orsakerna är ofta att balansen inte riktigt är som den ska, och det finns en rädsla att halka och skada sig. Även om man har käpp kan man lätt slinta till, speciellt under höst och vinter när det ofta är blött, snöigt eller till och med isigt på gatorna. Med hjälp av till exempel broddar på skorna kan risken att halka minimeras ordentligt, och används käpp eller kryckor så finns olika former av isdubbar som gör promenaden tryggare. Reflexer och reflexvästar ökar också säkerheten, och är bra att investera i med tanke på att vi har många mörka månader i vårt land.

Underlätta vardagen hemma

När vi blir äldre blir vi ofta stelare i kroppen och det kan upplevas svårt att böja sig ner eller få till finmotoriken när knappar ska knäppas vid påklädning. Även här finns smarta hjälpmedel i form av exempelvis strumppådragare och knappknäppare. För att göra livet lättare finns även olika typer av medicinska hjälpmedel. Doseringsaskar är ett alternativ för dem som tar många tabletter och vill ha dem organiserade. Det finns även tablettdelare om man hellre delar sina tabletter än tar dem hela. Som äldre försämras även blodcirkulationen och då kan stödstrumpor vara ett tips. De ökar blodcirkulationen, och minskar risken för blodproppar samt svullna och trötta ben.

Få en god natts sömn

Har man svårt att sova och kanske även tenderar att vakna under natten, kan ett tyngdtäcke vara en bra investering. Det är ett täcke med exempelvis invävda kiselpärlor som ger en extra tyngd och sluter som om kroppen med ett lätt och behagligt tryck. Det lilla extra trycket gör att man slappnar av då kroppens må bra-hormon serotonin frisätts och stresshormonet kortisol sjunker. Andningen blir lugnare och eventuell oro mildras. Man somnar snabbare och vaknar utvilad. Detta är ett täcke som har hjälpt många till bättre sömn, så det är väl värt att prova om man upplever sömnsvårigheter.

Värme och massage

Om man har svårt att hålla värmen så fungerar vetekuddar helt utmärkt som hjälp. De värmer allt från stela muskler till kalla fötter. Det kan också vara skönt att lägga den under täcket för att värma upp sängen lite innan sänggåendet. Är man i behov av massage så kan man med fördel prova en massagekudde. Det finns kuddar med shiatsumassage för nacke, axlar, rygg och ben. Kudden har roterande massagehuvuden som hjälper stela muskler att slappna av, och de kan även ge värme under massagens gång.