Seniorer har mycket tid till förfogande när de går i pension efter ett långt yrkesliv. Då finns det goda möjligheter att ägna sig åt saker som man tidigare inte har hunnit med. Det kan handla om att man får tid över till golf, träning och umgänge i goda vänners lag. Det innebär också att man får mer tid att pyssla med sitt hus och sin trädgård. Men bara för att man har fått tid över när man gått i pension, så innebär inte det att man är beredd att lägga stora delar av sina dagar på betungande hushållssysslor. Det är vanligt att man istället vill ägna sig åt andra fritidssysslor och hobbys som inte tär och sliter så mycket på kroppen. I den här artikeln går vi igenom hur du som senior kan ta in avlastning med tunga hushållssysslor för att få mer tid över till annat.

Allt fler seniorer anlitar en trädgårdsmästare för att få tid för annat

Den som äger ett hus med trädgård är ofta angelägen om att trädgården ska vara i bra skick. När man bjuder in familj och vänner på middag vill man gärna att gräsmattan ska vara klippt och att trädgården ska vara full av vackra blommor. Den som gör anspråk på att ha en vacker trädgård behöver lägga mycket tid och energi på att hålla den i bra skick. Numera är det vanligt att seniorer tar in trädgårdshjälp för att slippa lägga en stor del av sin tid på att jobba i trädgården. ROT-avdraget och RUT-avdraget innebär att du kan göra skatteavdrag om du anlitar hjälp med trädgården. Den största fördelen med att ta in hjälp för att sköta om din fastighet är att du kan fokusera på att leva och bo i din fastighet istället för att lägga stor tid och möda på att arbeta på den. Det kan även vara skönt att slippa bära tunga jordsäckar och flytta utemöbler och andra tunga saker som kan vara tärande på kroppen för en senior, vilket också är ett skäl att ta in utomstående hjälp.

Anlita hushållsnära tjänster så behöver ni inte tänka på huset när ni är på semester

Seniorer är ofta en resglad åldersgrupp. Det är fullt förståeligt att man efter ett långt arbetsliv vill ägna sig åt att resa runt om i världen och njuta av värme och sevärdheter. Dessvärre avhåller sig många pensionärer för att åka på längre resor, med vetskapen om att de då inte har möjlighet att sköta om sitt hus och sin trädgård. Men det ska inte behöva vara så att man behöver begränsa sin möjlighet att resa på grund av att man har ett hus att sköta om. Det finns goda möjligheter att ta hjälp av ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster och som kan hjälpa till att städa, sköta trädgården och hålla huset i gott skick när man är på semester. RUT-avdraget och ROT-avdraget innebär nämligen att du kan dra avdrag på skatten för dessa tjänster, vilket gör att det i slutändan inte alls behöver bli dyrt att hyra in någon som kan sköta om huset när man själv är på semester.