Att gå i pension är en stor livshändelse, du får plötsligt färre tider att passa och nästan inga måsten. Den dagliga kontakten med dina arbetskamrater försvinner och med det småpratet på kafferasterna. Din vardag har förändrats dramatiskt och framför allt har du mycket tid att förvalta och bestämma själv över. Vad ska du göra med all denna tid du nu förfogar över?

Ekonomi

Pensionerna i Sverige är föremål för diskussion i medier idag. De anses vara låga jämfört med våra grannländer. Det kommer sannolikt inte att ändras inom den närmaste framtiden. Du som ännu inte har gått i pension får räkna med att din pension kommer att bli ungefär hälften av vad din lön var det sista året. Det finns starka skäl för att spara till du går i pension.

Även om din bruttopension blir lägre än din lön så blir även skatten lägre, kostnader för resor till jobbet försvinner och det finns en hel del pensionärsrabatter att hämta, till exempel hos SJ. Har du under din yrkesverksamma tid ätit din lunch ute spar du nu en hel del på att laga din lunch hemma. Sammantaget kan du säkert leva ett bekvämt liv som pensionär.

Fyll dina dagar

pensionerDe pensionärer som hade förmånen att pensionsspara förmånligt får en guldkant på sin pension de första fem åren då många pensionärer är som mest aktiva. De reser utomlands och möter nya kulturer och upplever nya miljöer som de tidigare inte hade tid med. Andra reser runt i Sverige till ställen där de tidigare inte varit, inte så långt bort alla gånger.

Ett sätt att bättra på sin ekonomi är att flytta till något som är billigare. Det finns de som säljer sitt hus och köper en husbil som de bor i permanent. På vintern någonstans vid Medelhavet och då den svenska sommaren är som bäst är de hemma i Sverige. Det finns en hel del spännande som väntar på dig som pensionär.

Studera eller odla en hobby

Håll dig aktiv

Det är aldrig försent att lära sig något nytt och nu då du har obegränsat med tid kan det vara dags att lära dig ett nytt språk eller lära dig att spela ett instrument. Studieförbunden har många olika studiecirklar som du kan gå med i. Det är till och med möjligt att med ett studieförbunds hjälp starta en studiecirkel som du själv leder.

Har du tidigare en hobby som du inte riktigt har hunnit med kan du vara lycklig nu då du har tid att leva ut dina intressen. Du kanske rent av ska ta upp en ny hobby, gärna en där du möter andra. Det finns många föreningar som sysslar med roliga saker och där du är välkommen. Det kan handla om textiler eller modelljärnvägar, allt efter önskemål och läggning.

Håll dig aktiv

En bra investering i din hälsa är att röra på dig. Gå långa promenader, gärna med en vän. Det behöver inte vara raska promenader, det går bra att stanna upp och se sig omkring. Det finns kanske någon förening som har pensionärsgymnastik nära där du bor eller varför inte gå på pensionärsdans. Det finns hur mycket roligt som helst att göra som pensionär, det är bara upp till dig.