Nu när du har gått i pension och har all tid i världen till att göra precis det du vill, är det mycket viktigt att du tar hand om din kropp och din hälsa. Du vill troligtvis inte känna dig begränsad på grund av din hälsa och träning är ett mycket gott hjälpmedel för att ha hälsan i behåll.

Nybörjare eller van motionär

Har du tränat under många år är det viktigt att du fortsätter med det även nu. Kanske har du tidigare känt att träningen varit väldigt tidskrävande? Passa då på att njuta nu när du har mycket ledig tid. Om du gillar att gå på gymmet kan du äntligen passa på att gå när det är tomt på folk och du slipper trängas.

Har du inte tränat tidigare är det hög tid till att du börjar med det. Fysisk aktivitet är viktigt genom hela livet, men blir möjligen ännu viktigare ju äldre vi bli. Vi tappar muskelmassa när vi blir äldre, vilket enklare kan leda till skador och exempelvis benbrott vid fall. Det kan motverkas genom regelbunden fysisk aktivitet.

Nybörjare eller van motionär

Träna inne eller ute

Att gå på gymmet och lyfta vikter passar en del, men långt ifrån alla gillar detta. Var dock inte oroliga, det finns gott om träningsformer att prova på som alla är gynnsamma för hälsan. Gillar du inte att träna ensam på gymmet kanske gruppträning passar dig? Många gym har dessutom seniorträning, vilket kan vara både en social och hälsofrämjande aktivitet.

Idag finns det också gott om utegym på många ställen runt om i Sverige. Det är perfekt för dig som vill få fördelarna av att befinna dig ute i friska luften, men ändå känna att du styrketränar. Samla ihop ett gäng och kör tillsammans eller avverka ett pass ensam i lugn och ro, beroende på vad du trivs bäst med.

Prova på olika träningsformer

Det finns många olika träningsformer, och nu har du tid att prova på många olika för att hitta en favorit! Kanske vill du prova olika klasser i gymmet eller vill du prova på olika utomhusaktiviteter? Vill du att träningen ska vara en social aktivitet är det en god idé att undersöka vad det finns för aktiviteter i din kommun eller närområde.

Träning och fysisk aktivitet behöver inte vara så komplicerat, men du behöver ta i. En långsam promenad har sina fördelar, men räcker inte för att hålla en god fysik. Däremot en rask promenad, kombinerat med några styrkeövningar med kroppsvikt ger dig en fullbordad träning. Du kan också genomföra bra träningspass hemma på golvet i ditt vardagsrum om du önskar det.

Investera i din hälsa

Investera i din hälsa

Nu när du äntligen har gott om tid och inte behöver stressa är det ett ypperligt tillfälle att investera i din egen hälsa, speciellt om du har försummat den tidigare. Nu när du väl är pensionär vill du väl vara frisk och pigg i så många år som möjligt för att kunna utnyttja denna tid på allra bästa sätt?